چیپ هدلایت
هدلایت را بشناسیم
هدلایت را می توان به عنوان یکی از رایج ترین و البته پرطرفدارترین نوع چراغ های خودرو دانست. این دسته از تولیدات دارای چیپ های مختلفی هستند که تراشه های LED جزئی از هدلایت به شمار میروند. هر کدام از آن ها ویژگی های ساختاری متناسب با خود را دارد. این ویژگی ها باعث می شود تا مزایای هر کدام از این چیپ ها نسبت به مدل های دیگر متفاوت باشد.
LED یا هدلایت از چه چیزی تشکیل شده است؟
اساسا یک LED از چندین لایه ترکیبات نیمه هادی تشکیل شده است. نیمه هادی ها مانند سیلیکون موادی هستند که رسانایی الکتریکی آنها بین هادی ها مانند فلزات نقره و مس و مواد نارسانا (عایق ها) مانند PTFE یا شیشه کوارتز قرار دارد. رسانایی نیمه هادی ها را می توان تا حد زیادی تحت تاثیر معرفی خاص مواد خارجی موثر الکتریکی (با استفاده از فرآیندی به نام دوپینگ) قرار داد. لایه های مختلف نیمه هادی با هم تراشه LED را تشکیل می دهند. نوع ساختار این لایه ها (نیمه هادی های مختلف) تاثیر بسیار مهمی بر بازده نوری (بازده) و رنگ روشن LED دارد.
حقایق جالب درمورد لامپ های LED
لامپ های چراغ جلو به سرعت در سراسر جهان شناخته شده می شوند. روندها در حال تغییر هستند و مردم بیشتر از محصولات آگاه می شوند، به خصوص در مواردی که مصرف انرژی کمتر است. دلیل این امر را می توان با استفاده از برخی حقایق جالب توضیح داد که به شما در درک ناتوانی آنها در ماشین خود کمک می کند. بیایید نگاهی به آنها بیندازیم.
- دیودهای ساطع کننده نور به سرعت در حال محبوب شدن هستند زیرا به محض روشن شدن احتراق خودرو یا روشن شدن رله سفید می شوند. نور آن نسبت به انواع دیگر لامپ های جلو روشن است.
- طول عمر آنها 50000 ساعت است که ثابت می کند طول عمر طولانی مدت دارند و در عین حال دوام تولید را تضمین می کند.
- لامپ های چراغ جلو می توانند 35 برابر بیشتر از لامپ های هالوژن ساخته شده در کارخانه یا داخلی دوام بیاورند.
- نور به کار رفته در لامپ هایLED بسیار کارآمد است و کمترین انرژی را مصرف می کند بدون اینکه تاثیری بر کارکرد و طول عمر باتری داشته باشد.
انواع تراشه یا چیپ های LED
تراشه های LED سیستم یکپارچه لامپ های چراغ جلو را تشکیل می دهند. عملکرد چیپ های LED در چراغ های جلو، تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی نور است تا بتواند از هر دیود نور ساطع کند. با این حال، انواع خاصی از تراشه های مورد استفاده در چراغ جلو خودروها وجود دارد.
تراشه های LED چراغ جلو چیست؟
1. تراشه LED یا چیپ های هدلایت
چراغ جلو نوعی فناوری روشنایی حالت جامد است که از یک دستگاه نیمه هادی استفاده می کند. که نور را هنگام عبور جریان الکتریکی از آن ساطع می کند. این تراشه ها برای خنک نگه داشتن سیستم به یک هیت سینک متصل می شوند که به افزایش عمر تراشه کمک می کند. هیت سینک همچنین از ذوب شدن مجموعه چراغ جلو به دلیل گرمای تولید شده توسط تراشه جلوگیری می کند.
2. عملکرد تراشه های LED تولید نور در چراغ های جلو LED است. تراشه های LED با عبور جریان الکتریکی از یک ماده نیمه رسانا، نور تولید می کنند. که باعث می شود مواد به شکل فوتون انرژی آزاد کنند و نور مرئی ایجاد کنند. تراشههای LED چراغ جلو به گونهای طراحی شدهاند که بسیار کارآمد، بادوام و ماندگار باشند. و آنها را به انتخابی ایدهآل برای کاربردهای روشنایی خودرو تبدیل میکنند.
آنها همچنین نور سفید روشن و خالصی را ارائه می دهند که باعث می شود رانندگان بتوانند جاده جلوتر را ببینند و توسط سایر رانندگان دیده شوند.
تراشه های چراغ جلو انواع مختلفی دارند که هر کدام از این تراشه ها ویژگی ها و ساختار خاص خود را دارند. به همین دلیل برای طیف خاصی از خودروها گزینه های مناسب تری هستند.
تراشه SMD
SMD مخفف “Surface Mounted Device” است، به این معنی که این دیود به صورت سطحی استفاده می شود. تراشه ها یا چیپ SMD را می توان رایج ترین نوع چراغ های LED تولید شده در جهان دانست. LED های SMD معمولا از سه تا چهار تراشه تشکیل شده و دارای کنتاکت های لحیم کاری هستند. که به برد مدار چاپی یا سطح اتصال لحیم می شوند. با توجه به چگالی جریان، آنها نسبتاً غیر حساس هستند و بنابراین می توانند به شدت بدرخشند.
انواع مختلف تراشه SMD LED
انواع مختلفی از تراشه LED های SMD وجود دارد. اندازه، شکل محفظه و قدرت شارژ نوری را می توان به طور متغیر انتخاب کرد. آنها در ترکیب با سایر LED های SMD در لوله ها یا ماژول های فلورسنت LED استفاده می شوند. در صنعت خودرو، آنها عمدتا برای نشانگرهای جهت، لامپ های توقف یا چراغ های روشنایی در روز استفاده می شوند. در این تراشه ها هر دیود به طور مستقل بر روی پایه سرامیکی یا همان برد نصب می شود.
هر کدام از این دیودها مدار اختصاصی و مجزای خود را نیز دارند. به همین دلیل است که رنگ هر یک از آنها می تواند با دیگری متفاوت باشد. البته باید اشاره کنیم که مجزا بودن این دیودها امکان نصب 2 تا 6 دیود بر روی هر برد را فراهم کرده است.
قیمت چیپ های هدلایت SMD بالاتر از بقیه است. اما از طرفی روشنایی بیشتر و ابعاد بزرگتری دارند. از سوی دیگر، ساختار نوری آنها با استانداردهای خودرو مطابقت ندارد. اما با توجه به ساختار خاص خود همچنان می تواند گزینه مناسب تری نسبت به لامپ های قدیمی باشد.
تراشه های COB
چیپ هدلایت COB را می توان دسته دیگری از تراشه ها دانست. مانند مدل قبلی، این چراغ های جلو در واقع زیر مجموعه چراغ های LED هستند. به همین دلیل است که برای ساخت آنها از دیودها استفاده شده است. با این تفاوت که در این چراغ ها دیودهای زیادی در کنار هم روی یک برد قرار می گیرند. برای همه این دیودها بالاخره یک یا دو مدار وجود دارد.
به همین دلیل است که همه آنها فقط یک رنگ دارند. اما همین مدار باعث جمع و جورتر شدن این تراشه شده و می توان بیش از 9 دیود را روی هر یک از بردهای آن قرار داد. همین عامل باعث شده قیمت این تراشه LED نسبت به مدل قبلی مناسبتر باشد. از طرفی تعداد زیاد دیودها باعث می شود نور بیشتری تولید کند اما تمرکز نور آن متوسط است.
تراشه CSP (بسته پایین چیپ)
این تراشه ها نیز تا حد زیادی شبیه به مدل قبلی هستند. در واقع ساختار آنها از تعدادی دیود روی یک برد تشکیل شده است که تعداد مدارهای آنها کم است. با این تفاوت که از این مدل ها برای اتصال دیود با سیم استفاده نمی شود و از ساختار یکپارچه و اتصال مستقیم استفاده می شود. این عامل باعث افزایش مقاومت این دسته از محصولات در برابر حرارت و کاهش اتلاف انرژی در آنها شده است.
به علاوه این موضوع سایز کوچک تری را برای این محصولات به ارمغان آورده است. چیپ هدلایت CSP نسبت به مدل های قبلی فوکوس بهتری دارند. و به همین دلیل نور خروجی آنها مطابق با استانداردهای جهانی است. اما باید اشاره کنیم که قیمت این دسته از مدل ها کمی بالاتر از مدل های تراشه COB LED است. به همین دلیل است که به طور کلی در خودروهای مدل بالا استفاده می شود.