بررسی روغن گیربکس یا واسکازین

بررسی روغن گیربکس یا واسکازین

بررسی روغن گیربکس یا واسکازین

روغن گیربکس که با نام واسکازین نیز شناخته می‌شود برای عملکرد نرم گیربکس و حفاظت از قطعات داخلی آن بکار می‌رود. وجود روغن گیربکس برای کاهش اصطکاک بین قطعات و همچنین حفظ دمای ایده آل آن‌ها ضروری خواهد بود. گیربکس نیز همانند پیشرانه نیازمند روان کاری است تا اصطکاک کاهش یافته و قطعات داغ نشوند. البته روغن گیربکس به عنوان روغن هیدرولیک نیز عمل می‌کند تا صفحات کلاچ و مبدل گشتاور وظیفه خود را به خوبی انجام دهند. این روغن معمولاً حاوی افزودنی‌هایی همچون ترکیبات ضد استهلاک و ضد اصطکاک است تا از آسیب دیدن قطعات حساس گیربکس جلوگیری کند.

انواع مختلفی از روغن‌های گیربکس وجود دارد. روغن گیربکس دستی در خودروهای قدیمی‌تر با گیربکس‌های استاندارد بکار می‌رود. این روغن معمولاً ویسکوزیته بیشتری نسبت به روغن گیربکس‌های اتوماتیک داشته و با رنگ قهوه‌ای یا طلایی عرضه می‌شود؛ اما رنگ‌روغن گیربکس اتوماتیک در زمان تازه و تمیز بودن قرمز است. گیربکس‌های CVT از روغن مخصوص خود استفاده می‌کنند و ترکیب ویژه آن‌ها باعث محافظت بیشتر قطعات در برابر اصطکاک خواهد شد.

بررسی روغن هیدرولیک فرمان

همانند روغن گیربکس، روغن هیدرولیک فرمان نیز روان کاری و فشار هیدرولیک سیستم فرمان را بر عهده دارد. البته قبل از آنکه به ترکیبات شیمیایی این روغن بپردازیم بهتر است کمی به عملکرد سیستم فرمان اشاره کنیم. فرمان خودروهای مدرن معمولاً به دو دسته هیدرولیکی یا برقی تقسیم می‌شود. با اینکه استفاده از فرمان‌های برقی فراگیر می‌شود اما همچنان شاهد تولید خودروهایی با فرمان هیدرولیک سنتی هستیم.

در این نوع سیستم از فشار هیدرولیک برای کمک به چرخش فرمان استفاده می‌شود. انواع مختلفی از فرمان‌های هیدرولیک وجود دارد اما مشهورترین و رایج‌ترین آن‌ها فرمان راک اند پینیون است.

در خودروهایی مجهز به این نوع فرمان، پمپی وجود دارد که مایع هیدرولیک را تحت‌فشار قرار داده و آن را به اجزای فرمان می‌فرستد. این فشار هیدرولیک به چرخش راحت‌تر فرمان با نیروی بسیار کمتر کمک می‌کند.